AVBESTÄLLNINGSSKYDD OCH FÖRSÄKRINGAR FÖR FLYGRESOR

Innan du bokar din flygbiljett för resan utomlands gör du klokt i att fundera kring frågor om avbeställning och försäkringar. Risken finns alltid att du inte kan göra flygresan när avresedatumet kommer. Det finns självklart också en risk att det uppstår något problem antingen under resan eller på destinationen.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD

Med avbeställningsskydd behöver du inte betala resans fulla pris om du är förhindrad att flyga. Det är inte alla förhinder som godkänns. Det krävs i regel att du eller någon du ska resa med har blivit sjuk, att en nära släkting har blivit sjuk, att någon du ska resa med har avbokat eller att något oförutsett har skett, till exempel en större skada i hemmet. Du måste alltid kunna visa upp läkarintyg och liknande.

Avbeställningsskydd är en slags försäkring som kan erbjudas av resebolaget, av tredje part eller av din bank eller kortutgivare (om du betalar resan med kort). Den kan också ingå i någon form i din hemförsäkring (ibland som tillval i en förstärkt reseförsäkring).

FÖRSÄKRINGAR FÖR FLYGRESOR

När du reser utomlands ska du alltid se till att vara ordentligt försäkrad. Din hemförsäkring inkluderar alltid ett visst grundläggande försäkringsskydd som aktiveras exempelvis om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka (glöm inte det internationella försäkringskortet!), men reseskyddet i hemförsäkringen täcker långt från alla eventualiteter. Om du vill vara på den säkra sidan tecknar du till en kompletterande reseförsäkring hos ditt försäkringsbolag. Då får du ett betydligt bättre försäkringsskydd.

Om du betalar resan med betalkort eller kreditkort kan du i vissa fall få en kompletterande reseförsäkring på köpet. Denna försäkring är inte lika omfattande som en komplett reseförsäkring från ett försäkringsbolag, men du får en viss ökad säkerhet och trygghet. Framför allt handlar kompletteringarna om ersättning vid försenad avgång, försenat bagage och liknande eventualiteter.